СОЮЗ ПРАВОСЛАВНЫХ ХОРУГВЕНОСЦЕВ (СПХ) Союз Православных Хоругвеносцев Мы Русскiе - Съ нами Богъ!
Православiе Самодержавiе Народность
 + О СОЮЗЕ  
+ НОВОСТИ
+ ГАЛЕРЕЯ
+ ПОЭЗИЯ
+ СПХ НА ВИДЕО
+ ЖУРНАЛ СПХ
+ РУССКIЙ СИМВОЛЪ
+ АРХИВ
+ СВЯЗЬ
+ ГОСТЕВАЯ
+ ССЫЛКИ
 

Книги Сергея Родина
ПОЭЗИЯ

Живой журнал Главы СПХ
Царь грядёт!


Все новости на тему девиза  "Православие или смерть!"


ИА Русская весна


ПОЭЗИЯ

Храм на Красной площади

Царь Иоанн Грозный

Русские новости. Информационное интернет-издание. Экономика, политика, общество, наука, происшествия, горячие точки, криминал

Священная Хоругвь
Литературно-художественный альманах
Электронная версия печатного издания Союза Православных Хоругвеносцев "СВЯЩЕННАЯ ХОРУГВЬ"
№5 №4 №3 №2 №1

Митрополит Амфилохије:

Косово је наш Свети град Јерусалим

22. фебруар 2008 - 8:26

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио је у беседи после молебана за спас српског народа на Косову и Метохији испред Храма Светог Саве да морамо да кажемо свету да је, док нас буде, Косово наша зеница, насе срце, срце нашега срца, наш свети град Јерусалим и да се њега, као своје душе и судбине, не можемо одрећи". Косово је "грдно судилиште и данас се на Косову суди и нама и Албанцима и Американцима и Енглезима и Французима", констатовао је Амфилохије. Плато испред храма био је потпуно испуњен људима који су стигли са протеста испред Дома Народне скупштине.

Беседу Митрополита црногорско-приморског Амфилохија на Молебану за спас страдалног српског народа на Косову и Метохији изговорену синоћ, 21. фебруара 2008. године, можете преузети ОВДЕ.

Митрополит Амфилохије: Косово је срце нашег срца

БЕОГРАД, 21. фебруара (Тањуг) - Морамо да кажемо свету да, док нас буде, да је Косово наша зеница, наше срце, срце нашега срца, наш свети град Јерусалим и да се њега, као своје душе и судбине, не можемо одрећи, поручио је синоћ из Београда митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Он је у беседи после молебана за спас српског народа на Косову и Меотхоји испред Храма Светог Саве констатовао да је Косово "грдно судилиште и да се данас на Косову суди и нама и Албанцима и Американцима и Енглезима и Французима."

Ни у земаљском ни у Божијем непролазном животу, Косова се не можемо одрећи, српске стопе се ту морају одржати, а косовски завет предака носити као предање, нагласио је великодостојник Српске православне цркве, који је молебан служио по благослову Патријарха српског Павла.

Митрополит Амфилохије је подсетио да је Косово колевка српског народа и место његовог рођења, место где је он уписан међу зреле истроријске народе, а да су кроз Косово Срби уградили себе у темеље "часне Европе" и земаљског народа.

"За нас Косово и Метоихја није географија једног простора, већ топографија животног смисла и опредељења", поручио је мутрополит црногорско-приморски, уз напомену да се у име Христа, великомученика Лазара и Светог Саве, Срби не смеју одрећи Пећке патријаршије, Светог Стефана Дечанског и моштију светих архиепископа српских, који су најсветија тапија једног народа.

Он је подсетио да је сваки народ ништаван без слободе и достојанства."Јесте Косово јединствен случај и по својој судбини, али и по ономе што раде са њим моћници овога света на почетку 21. века".

"Оно што се данас покушава урадити са Косовом, може само у време окупација, тиранија и насиља, а не у времену када свет има УН, међународно право и конвеције, по којима се заклињемо. "Како објаснити да та права и правда важе за сваки народ, сваку државу, само не важи за Косово", питао је митрополит.

Он је додао да су једнострана и на силу наметнута решења знак моралне немоћи, а не снаге, а да поверење у силу као крајњи метод разрешења конфликата, далеко од Бога и људске правде.

Он је поручио да то знају и Америка и Европа, али не и њихови властордршци.

"Ми тој Европи припадамо историјски и желимо заједницу са њеним народима у достојанству и једнакости, али, ако је цена ЕУ да се одрекнемо себе и историјског сећања, Косовског завета, запечаћеног крвљу једног народа, ми не пристајемо као народ на такву уцену", нагласио је митроплит Амфилохије.

Он је оценио да Европа и Америка никада нису биле пониженије него данас, таквом неправдом и насиљем над једним часним народом и нагласио да се српски архијереји и сво свештенство моле да Господ врати разум моћницима који својим одлукама срамоте своје народе, газећи правду и поштење, а Србима да Бог подари верност косовском завету, људском и народном достојанству.

Митрополит Амфилохије је позвао присутне да се разиђу у миру, и да покажу да су Срби народ достојанствен, који не руши и не разара, већ вековима град и своју душу и достојанство и будућност.

Молебан је испред Спомен-храма Светог Саве на Врачару служен по благослову Патријарха српског Павла, а предводио га је Митрополит црногорско-приморски са архијерејима и свештенством Српске православне цркве, уз учешће великог броја људи.

Плато испред храма био је потпуно испуњен људима који су стигли са протеста испред Дома Народне скупштине.

Молебану је присуствовао премијер Војислав Коштуница, више министара, посланика, принц Александар Карадјордјевић са супругом Катарином и друге јавне личности.

Извори: www.tanjug.co.yu и www.svetigora.com - Фото: Драган Танасијевић

Фотогалерија- Молебан за спас српског народа на Косову и Метохији, 21.2.2008.Орден Димитрия Донского 2-й степени
Орден Преп. Сергия Радонежского 3-й степени
Орден Преп. Серафима Саровского 3-й степени
Орден Благоверного царя Иоанна Грозного
Орден - За заслуги

новые фото
Русский марш - 2108

новые фото
Крестный ход в Свиблово

новые фото
Крестный ход в Тайнинском

новые фото
Поездка на Чудское озеро

новые фото
Открытие памятника Ивану Грозному в Орле

новые фото
110-летие подводного флота России

новые фото
Поездка в Санкт-Петербург

новые фото
Концерт в Туле

новые фото
Поездка в Новороссию

новые фото
Хоругвеносцы на Саур-Могиле

новое видео
В

новое видео
У

новое видео
Архив.

новое видео
Архив.

новое видео
день

новое видео
Похороны

новое видео
Награждение

новое видео
Интервью

новое видео
Награждение

новое видео
О

новое видео
Открытие

новое видео
Царский

новое видео
день

новое видео
день

новое видео
Интервью

новое видео
Интервью

новое видео
Русский

новое видео
Интевью

новое видео
Анти-Матильда

новое видео
Анти-Матильда

книги
Книга С.Новохатского "Этнический терроризм"

 

 
Русское Православно-Монархическое Братство Союз Православных Хоругвеносцев


При полном или частичном воспроизведении материалов сайта обязательна ссылка на www.pycckie.org

Кольцо Патриотических Ресурсов Православное христианство.ru. Каталог православных ресурсов сети интернет Rambler's Top100